Aan de slag

Ik heb Esther Schenkelaars van Lbs63 (Energieprestatie-adviseur) gevraagd om mij te helpen bij het bepalen van goede keuzes en op basis van haar adviezen heb ik uiteindelijk mijn plan vorm gegeven om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Een deskundige mee laten kijken kost natuurlijk geld, maar ik ben erg blij dat ik die keuze heb gemaakt. De expertise helpt je echt om de goede keuzes te maken bij het verduurzamen van de woning. Ik weet nu niet alleen wat ik ga doen, maar ook waarom ik de dingen doe in deze volgorde. Bovendien kost het minder dan je denkt en verwacht ik dat ik daarmee betere keuzes ga maken waarmee het advies zichzelf terug betaald.

Mijn plan

Op basis van het advies ga ik de volgende maatregelen nemen in mijn woning.

  1. Kierdichting. De 'schil' van de woning kier dicht maken en goed isoleren is een belangrijke voorwaarde voor het creëren van een lage energie behoefte. Kierdichting heb ik uitgevoerd op basis van een blowerdoor test die mij goed inzicht heeft gegeven in de 'lekken' van mijn woning.Voor de bovenverdieping had ik dit al uitgevoerd. Ik laat dit nu ook nog uitvoeren voor de benedenverdieping. Twee belangrijke maatregelen daarbij waren (1) het verwijderen van de afdeklatjes rond de kozijnen (binnen) en daarachter kitten en de latjes weer terug plaatsen en (2) bij alle buitendeuren Solid Seal tochtstrippen plaatsen. Verder heb ik hier en daar wat 'lekken' met pur of kit laten dicht maken.
  2. Dakisolatie. De grootste stap voor het verbeteren van de 'schil' (wij wonen boven onder een plat dak) is het isoleren en gelijktijdig renoveren van het dak. Bij de bouw is de isolatiewaarde van de woning RC=2,5, deze ga ik verbeteren tot RC=8 of hoger. Deze stap is vooral interessant voor de bewoners met oneven nummers in de Mgr. Bekkersstraat, omdat die allemaal boven wonen. Voor de andere bewoners in de wijk is het wellicht interessant om vloer isolatie via de kruipruimte te onderzoeken. Gelijktijdig ga ik de dakbedekking vervangen zodat deze weer minimaal 20 jaar vooruit kan, dit is voor iedereen die dat nog niet gedaan heeft interessant.
  3. Glas isolatie. De laatste stap voor verbetering van de 'schil' is het vervangen van het glas dat tijdens de bouw is geplaatst in mijn woonkamer. Dit wordt waarschijnlijk HR++, maar in het geval dat ik ook de kozijnen vervang dan wordt het triple glas.
  4. Zonwering. Aan de voorzijde van de woning ga ik een zonwering of screens plaatsen om vooral de opwarming van de woning in de zomer tegen te gaan als gevolg van instraling van de zon.
  5. Warmte afgiftesysteem. De volgende stap is het vervangen van mijn afgiftesysteem voor verwarming. Ik ga de radiatoren verwijderen in mijn woonkamer en deze vervangen voor convector of muurverwarming. Daarmee kan ik met een veel lagere water temperatuur mijn woning verwarmen en heb ik de voorwaarde gecreëerd om uiteindelijk de woning in de zomer ook te kunnen koelen. Omdat ik op de benedenverdieping nooit verwarm kunnen de radiatoren hier blijven zitten. In de badkamer zal de vloerverwarming en de radiator met een lagere temperatuur waarschijnlijk volstaan.
  6. Balansventilatie WtW. Door kierdichting en verbeterde isolatie is ventilatie een belangrijk aandachtspunt geworden. Ik ga de bestaande mechanische ventilatie vervangen voor een balansventilatie met een warmte terugwin systeem. Het systeem heeft vocht en CO2 sensoren waardoor het precies weet waar en hoeveel ventilatie per ruimte noodzakelijk is. Daarnaast wordt daarmee voorkomen dat veel warmte zomaar via ventilatie het huis verlaat. Het grootste deel (90%) van de warmte wordt via het systeem terug gewonnen en blijft daarmee in de woning. Bovendien zal het ertoe bijdragen dat ik geen schadelijke condens in de koudere ruimtes van mijn woning krijg door de verbeterde isolatie, met alle risico's die daaraan verbonden zijn.
  7. Warmtepomp. Alle randvoorwaarden zijn nu gecreëerd om een lucht-water warmtepomp te installeren als vervanging van de CV. Doordat ik een laag temperatuur afgifte systeem heb aangelegd kan ik met lage temperaturen verwarmen en de warmtepomp is ook in staat om in de zomer de woonkamer te koelen. Ik wil een temperatuur in de woonkamer van maximaal 25 graden.
  8. All electric. Consequentie van deze stap is dat ik elektrisch moet gaan koken een inductiekookplaat laat inbouwen in mijn keuken.
  9. Zonnepanelen. Het geheel maakt dat mijn woning gasloos is geworden maar dat de behoefte aan elektriciteit fors is toegenomen. Dus als sluitstuk ga ik zonnepanelen plaatsen waarmee mijn woning volledig energie neutraal wordt (nul op de meter).

 

Het heatpipe systeem met een 300 liter buffervat dat ik in 2018 heb aangelegd wordt geïntegreerd in het geheel en zal er toe bijdragen dat ik in de zomer vrijwel 'gratis' warm water heb en op mooie winterdagen zal mijn warmtepomp met een lagere inspanning (minder elektriciteit) mijn woning verwarmen.

 

Wat doe ik niet en waarom

Een aantal dingen ga ik (zeker op dit moment) niet doen. Over het algemeen geldt dat in de meeste gevallen de toegevoegde waarde in het kader van duurzaamheid een veel te geringe impact hebben.

  1. Muurisolatie. Het effect hiervan is te beperkt om de hoge investeringen daarvan te rechtvaardigen.
  2. Water. Het gemiddelde waterverbruik per Nederlandse inwoner is 45 tot 50 kuub per jaar. Wij verbruiken per persoon circa 30 kuub per jaar. Bovendien zijn de investeringen voor water hergebruik in een bestaande woning erg hoog. Waarschijnlijk ga ik nog wel één of twee regentonnen aanschaffen.
  3. Vloeren. Zoals ik al had verwacht is het van weinig nut om mijn vloer te isoleren, zolang ik op de 1e verdieping mijn woonverblijf heb.