Onderwerpen voor verduurzaming

Op deze pagina heb ik alle onderwerpen opgenomen die ik in overweging wil nemen voor verdere verduurzaming van mijn woning. Ingedeeld naar:

  1. Isoleren
  2. Verwarmen en koelen
  3. Energie
  4. Water

Isoleren

Uit de blowerdoortest blijkt dat mijn woning een zogenaamde luchtdichtheid heeft van

"qv10 = 0,368 l/sec/m2 en een n50 van 1,58 1/h. Waarmee de woning iets beter scoort dan de huidige luchtdichtheidsklasse 2."

Dit impliceert dat het voor het bouwjaar een goede luchtdichtheid heeft. Wat niet wegneemt dat er dingen verbeterd kunnen worden. Een goede kierdichting en isolatie is de basis voor een succesvolle energie transitie.

Dak

Het huidige bitumen, afgedekt met grind, is gelegd tijdens de bouw in 1999, meerdere mensen in mijn wijk (maar nog niet van mijn blok, voor zover mij bekend) hebben al eens het bitumen laten vervangen. Het dak baart mij zorg omdat ik verdere toepassingen op mijn dak steeds de vraag oproept wat de consequenties zijn als mijn dak gaat lekken en onderhoud noodzakelijk is.  Volgens de bouwtekeningen is de RC waarde van het dak 2,5 en ik vraag me af of extra dakisolatie een verstandige keuze is in mijn plannen. Voor mijn dak overweeg ik verschillende opties, waaronder een wit dak of een sedumdak, al dan niet met extra isolatie en al dan niet met vervanging of toevoeging van bitumen. Het dak is bij uitstek een onderdeel waarover ik mij onzeker voel en behoefte heb aan onafhankelijk advies.

Muren

De muren hebben volgens de bouwtekeningen een RC van 2,5. Gezien de oppervlakte van de zijgevel van mijn woning vraag ik mij af of het mogelijk en zinvol is om de zijmuur isolatie te verbeteren.  Eventueel in combinatie met het wit verven van de muur waar het het woongedeelte betreft om het koelen van de woning in de zomer te ondersteunen.

Vloeren

Ik zie geen goede aanleiding voor het isoleren van de vloeren, aangezien de benedenverdieping vrijwel niet wordt verwarmd en we boven wonen.

Glas

Voor mijn bovenverdieping (woongedeelte) overweeg ik het huidige glas (Ug 1,8 of 1,5) te laten vervangen door triple glas (Ug < 1,0) . Bijkomende overweging daarbij is de mogelijkheid om de kozijnen te laten vervangen voor kunststof kozijnen.

 

Verwarmen en koelen

In aanloop naar de energie transitie komt er een moment dat we van het gas af gaan. Wat komt daarbij dan kijken?

In de eerste plaats is het van belang dat je goed geïsoleerd bent. Maar naast een alternatief voor je CV zal je ook moeten kijken naar het zogenaamde afgifte systeem. Beide heb ik daarom opgenomen in mijn plan.

Warmtepomp of andere bron

Voor de aanschaf van een warmtepomp of ander alternatief voor mijn CV wil ik de ontwikkelingen van de gemeente Arnhem in onze wijk voorlopig even afwachten. Ik ben vorig jaar een buurtinitiatief gestart omdat mijn indruk, na wat onderzoek, was dat de lucht/water warmtepomp niet de beste oplossing is voor mijn woning maar een grond/water warmtepomp wel. Inmiddels is mijn indruk niet veranderd, maar heb ik wel moeten constateren dat de markt van lucht/water warmtepompen veel groter is en dat daardoor het prijs verschil dermate groot is dat een andere optie geen verstandige opties lijken vanuit een financieel oogpunt. In het besluit over een gasloze oplossing voor vervanging van de CV liggen wat mij betreft meerdere andere besluiten als vervolg. Bijvoorbeeld over het afgiftesysteem en de energiebron. Verder vind ik het van belang dat het koelen van de woning in de zomer wordt meegenomen in de keuze van een nieuw systeem.  Uit het onderzoek van Inenergie kwam als (individuele) oplossing naar voren een warmtepomp icm PVT panelen.

Afgiftesysteem

Met afgiftesysteem wordt bedoeld de radiatoren of vloerverwarming, maar er zijn tegenwoordig nog vele andere systemen.

Momenteel heb ik traditionele radiatoren. Deze wil ik eventueel vervangen voor convectoren. Vloerverwarming komt voor mij niet in aanmerking, enerzijds omdat we onze houten vloer graag willen behouden, anderzijds omdat dit relatief duur is om achteraf aan te leggen. Muurverwarming als alternatief wil ik op voorhand niet uitsluiten. Een belangrijke voorwaarden voor mij is dat in de keuze van bron en afgifte niet alleen verwarming maar ook de mogelijkheid van koelen in de zomer wordt meegenomen.

Rolluiken of screens

In het kader van koelen van de woning overweeg ik, met name aan de voorzijde van de woning, tot aanschaf van rolluiken of screens. Belangrijkste doel hiervan is bijdrage aan het koelen van de woning in de zomer. Eventueel nog een extra scherm bij het balkon voor de inslag van de ochtendzon.

 

Energiebronnen

Afhankelijk van gekozen systemen kan je energie halen uit lucht, water, zon of bodem. Ik bespreek hier alleen de bronnen die ik op dit moment relevant acht.

Zonnepanelen

Vooralsnog heb ik de aanschaf van zonnepanelen opgeschort. Enerzijds omdat ons verbruik momenteel extreem laag is in verhouding tot anderen (circa 1400 Kwh per jaar). Ik zie dit vooral als een aanschaf die ik in samenhang met de aanschaf van een warmtepomp of andere bron wil overwegen.

WtW systeem

Een Warmte terugwinsysteem (WTW) haalt warmte uit de ventilatie voordat die de woning verlaat en verwarmt de verse lucht voordat die in de woning komt. Uit mijn eigen onderzoek naar WtW systeem als vervanging voor mechanische ventilatie krijg ik de indruk dat een WtW systeem erg lastig of niet toepasbaar zijn in bestaande woningen.

Heatpipes

In mei 2018 heb ik een heatpipe systeem laten instaleren met een 300 liter (hygiëne) buffervat dat zowel op de verwarming als op het tapwater systeem is aangesloten. Het is wenselijk dat deze gedane investering wordt meegenomen in de plannen, zodat deze investering niet voor niets is geweest. Momenteel bespaar ik circa 200 kubieke meter gas per jaar met dit systeem.

 

Water

Er zijn systemen op de markt om een deel van je water te hergebruiken en om regenwater op te vangen en te gebruiken voor met name toilet en wasmachine. Afhankelijk van het systeem is ook het gebruik van regentonnen te overwegen voor water gebruik in de tuin. Dit onderwerp wil ik zeker nader onderzoeken op haalbaarheid.

Maak jouw eigen website met JouwWeb